Innehållsförteckning
Detta är en gammal version av dokumentet!
Registrering av resurser
Orbiq använder ”resurser” som samlingsnamn för allt som kan länkas till byggnadsportaler, till exempel DUC/PLC, webbsidor, överordnade system och IT-system.
Registrering och editering av resurser sker via admin-gränssnittet och sökvägen Administration→ Resurser → och fliken ”Servrar”.
Väl inne i listvyn, klicka på plusknappen längst ned till höger för att lägga till nya resurser, du kommer då till denna vy.
Börja med
När du lägger till en resurs måste ”Publicerad” vara ikryssad för att den ska synas för användare. Denna ruta är automatiskt ikryssad när du skapar en ny server.
Du kan välja att kryssa i om larmen ska återställas vid kvittering, denna ruta är inte automatiskt ikryssad.
Du behöver alltid lägga till beteckning, adress samt intern URL. Det finns också möjlighet att lägga till text i början av larmpunkter, men detta är inte obligatoriskt. Notera att det just nu finns ett UI fel som gör att det ser ut som att fältet ”Text att lägga till i början av larmpunkt” är obligatoriskt.
Proxy
Om du önskar använda en proxy istället för den interna URL:en gör du det genom att klicka i Proxy-checkboxen, välja typ av proxy och lägga till den externa URL:en. Du kan även lägga till URL-tillägg samt URL-ersättningar här.
Remote Desktop / Fjärranslutning
Om du vill lägga till en anslutning till en Remote Desktop klickar du i RDP/VNC-checkboxen och väljer sedan anslutningstyp du vill använda. Här fyller du i adress, port, säkerhetsprotokoll, remote application, remote application katalog, autentiseringsmetod, domän och eventuellt användarnamn samt lösenord.
Watchdog
Vi kan bevaka resurser med Watchdog. Watchdog använder Heartbeat och inkommande larm för att etablera huruvida resursen är tillgänglig. Du ställer in hur ofta du vill att Heartbeat kollar av resursens status genom att definiera intervallet i sekunder i rutan ”Intervall för watchdog (s)”.
Du kan också ställa in om du vill få ett mail som är kopplat till Heartbeat, detta används främst för att se om man har kontakt med resursen.
Larmpunktens beskrivningsfält
Larmpunkter i Orbiq har en beteckning respektive en beskrivning. Larmpunktens beteckning måste vara unik inom en larmkälla, medan beskrivningen som kan anges i klartext kan variera (eller vara tom). Beroende av vilken information som anges för beteckning respektive beskrivning, kan det vara lämpligt att presentera endera beteckningen eller beskrivningen i larmlistor. Systemadmin kan här ange ifall larmen från en specifik larmkälla ska presenteras i larmlistan genom att presentera innehållet från larmpunktens beteckning, alternativt från dess beskrivningsfält.
Du kan även välja att resursen ska uppdatera larmpunktens beskrivningsfält med hjälp av inkomna larmtexter (som normalt sparas inom larmhändelser) genom att kryssa i den rutan. Därefter kan du välja huruvida larmpunktens beskrivningsfält endast ska uppdateras om fältet är tomt eller om det alltid ska uppdateras
Binda resurser till objekt
När du lägger till en resurs behöver du binda den till ett objekt. Du gör det genom att söka fram korrekt objekt här. Om du inte lägger till ett objekt kommer den inte synas för användare när de söker på objektet.
Binda resurser till områden
Om ni väljer att binda en resurs till ett område, är det viktigt att tänka på att resursen i och med det kommer att synas på alla objekt (byggnaderna) inom det området. Denna funktion är är tänkt att användas för centrala resurser som gäller alla objekt inom ett område, där användaren vill slippa att behöva binda resursen till alla objekt inom området.
Hantering av behörigheter (Grupper)
Här är det möjligt att ange specifika behörigheter för åtkomst till resursen genom att välja att koppla dem mot Orbiqs användargrupper. Om ni väljer att lägga en behörighetsgrupp på en resurs, är det viktigt att känna till att det endast är användarna i behörighetsgruppen som kan nå resursen. Denna funktion är avsedd för användarfall där ni vill exkludera alla användare förutom en begränsad grupp från att nå resursen, exempelvis om resursen ger fjärråtkomst till en server som ska användas av sysadmin. För de flesta andra fallen borde det räcka att indirekt hantera behörigheten till resurser genom att de är kopplade till objekt (byggnader) med reglerad åtkomst.
Taggar
Slutligen kan du även metadatamärka både resursen och larmpunkterna för resursen här. Du gör det genom att fylla i så kallade taggar i fälten längst ned på sidan.
När allt är ifyllt klickar du på ”Skapa” längst ned till höger för att skapa resursen.
Inställning av autoinloggning på resurser
För vissa system är det möjligt att konfigurera en autoinloggning till fördefinierade konton. Kolla här för beskrivning av funktionen.
Bättre överblick och enklare åtkomst till resurser
Användare kan nu skapa en egen filtrering av resurser med ikon och namn, för att göra det enklare att organisera resurserna. Man kan endast skapa en resurslista.
Skapa eller redigera existerande resurslista
- För att skapa en resurslista gå in på Administration, och sedan fliken Termförteckningshantering.
- Om det redan finns en existerande resurslista ska den vara en bock ✓ under ”Används som resurslista”.
- Du kan lägga till ytterligare termförteckningar till din existerande resurslista när du vill
Skapa resurslista
- Skapa termförteckning
- För att din termförteckning ska kunna användas som resurslista måste du systemkoppla den med alarm-server
- Du kan nu bocka i Använd som resurslistkategorisering
Koppla resurser
Du kan sedan välja att koppla valfria resurser till din Resurslista du nu skapat.
- Klicka på en resurs och tagga den med namnet på din Resurslista och namnet på termlistbeteckningen du vill applicera den på.
- Du kan endast applicera en tagg från resurstermlistan per resurs. Taggar från resurstermlistan har en lila färg för att tydliggöra att det är en resurstermlista-tagg.
Filtrering
- Nu när du är inne på ett Objekt som är bundet till en resurs som har en resurstermlista, kan du enkelt filtrera genom att klicka på ikonen du valt.
- Klickar du på ”Alla” så kommer den ofiltrerade resurslistan visas.
Favoritmarkera en resurs
Det finns nu möjlighet att favoritmarkera resurser i översiktsvyn.
- Vid resursen du vill favoritmarkera, klicka på stjärnan
- När den är ifylld är resursen nu favoritmarkerad. Dina favoriter kommer alltid hamna högst upp i listan med resurser för enkel åtkomst.
Namnsättningen av funktionen och menyerna är tyvärr inte helt konsekvent just nu. Det är någonting som vi är medvetna om och kommer att åtgärda i kommande versioner av Orbiq (denna guide har skrivits för Orbiq v1.5). Som nämndes ovan kommer vi successivt att byta ut de andra benämningarna mot ”Resurser”, för att bättre återspegla funktionens nuvarande omfattning.
Autoinloggning på resurser
Vissa resurser går att konfigurera för autoinloggning. Detta innebär att administratör fyller i användarnamn, lösenord, och eventuell behörighetsnivå en gång och när användarna sedan klickar på resursen i översiktsvyn skickas denna direkt till resursen i inloggat läge.
För närvarande stöds autoinloggning för följande resurstyper:
- WDC
- Fidelix
För att konfigurera autoinloggning för en resurs följer du dessa steg:
1. Skapa en ny resurs eller välj en redan existerande resurs under Administration > Resurser.
2. Kryssa i checkboxen märkt ”Proxy”.
3. Välj proxytyp.
4. Om proxytypen stöder autoinlogging dyker en checkbox märkt ”Autoinloggning” upp. Klicka i den för att aktivera autoinlogging.
5. Fyll i användarnamn och lösenord samt behörighetsnivå för resursen. OBS! Alla systemversioner av WDC stöder inte val av behörighetsnivå. Om den resurs du fyller i autoinlogging för inte gör det ska du välja admin.
6. Spara resursen.
7. Gå till Användare → Grupper under Administrationsmenyn och se till så att de grupper som ska ha tillgång till autoinloggning har rätt behörighetsnivå.
Detta styr så att användare i den aktuella gruppen kommer att loggas in med angiven behörighetsnivå när de klickar på resursen.
8. När en användare nu klickar på resursen i översiktvyn kommer denne skickas till resursen i vanlig ordning, men istället för att mötas av inloggningsvyn, automatiskt loggas in.
Skapa relationer till objekt och/eller resurser
För att göra det lättare att förstå vilken person eller företag som är associerat till en viss resurs eller objekt, kan man som administratör skapa relationer mellan kontakt/företag till resurs/objekt.
Skapa relationstermförteckning
Detta görs under termförteckning.
- Under termlistbeteckningar, ange vilka ”roller” som finns. Exempelvis fastighetsansvarig, systemansvarig, jour m.m. Välj passande ikon och färg.
- Välj sedan systemkopplingar. Detta gör att du kan skapa relationer mellan kontakt-objekt, företag-resurs m.m.
- Du kan skapa en stor gemensam relationslista för alla roller, eller flera olika för ex enbart objekt. Det är valfritt. Se till att systemkoppla dem korrekt bara.
Skapa relationer
Du har möjlighet att skapa relationer på flera sätt. Du kan göra det under
- Kontakter
- Företag
- Resurs
- Objekt
För enkelhetens skull demonstrerar vi hur det görs under objekt.
- Bocka i ”Relationer” checkboxen för att fälla ut formuläret.
- Du kan nu välja att binda en kontakt eller företag till objektet du är inne på.
När en relation har skapats ser det ut så här. Om du vill ändra något klickar du på den lilla pennan. Glöm inte trycka på ”Uppdatera” för att spara ändringarna.