administration:larmprofiler:profiler

Skillnader

Här visas skillnader mellan den valda versionen och den nuvarande versionen av sidan.

Länk till den här jämförelsesidan

Börjar med Föregående version.
Nästa version.
Föregående version.
administration:larmprofiler:profiler [2022/08/18 13:51] dokuadminadministration:larmprofiler:profiler [2024/10/08 14:00] (aktuell) – [Om att kombinera filter] dokuadmin
Rad 101: Rad 101:
 ** Regular expressions ** ** Regular expressions **
  
-Filter som har en textruta som t.ex. larmpunktens beteckning, kategori, beskrivning använder sig av [[https://en.wikipedia.org/wiki/Regular_expression|regex]]. +Filter som har en textruta som t.ex. larmpunktens beteckning, kategori, beskrivning använder sig av [[https://en.wikipedia.org/wiki/Regular_expression|regex]].
  
 +===== Om att kombinera filter =====
 +Det är viktigt att observera att filtren för "Område", "Objekt" (byggnad/fastighet) och "Larmkällor" (resurser/servrar) kombineras via ett "ELLER"/"OR" klausul. Det vill säga om ett filter innehåller "Område", "Objekt" och "Larmkälla", så blir villkoret uppfyllt om antingen Larmet är kopplat till byggnaden __eller__ till en byggnad i området __eller__ är från larmkällan.
 +En kombination av exkluderande regler fungerar på samma sätt, men när exkluderande regler kombineras med inkluderande regler, så körs de efter de inkluderande reglerna och filtrerar bort alla larmpunkter som de omfattar.
 +
 +Exempelvis: om en larmkälla hanterar larm från flera byggnader och användaren endast vill skicka ut larmen från en av byggnaderna, så får denne skapa en inkluderande regel som omfattar larmkällan (alla byggnader omfattas) och kombinera med en exkluderande regel som tar bort de byggnader som inte ska omfattas.
 ===== Mottagare ===== ===== Mottagare =====
  
Rad 113: Rad 118:
 Dessutom är det möjligt att avaktivera delar av mottagarhierarkin. Exempelfall: Ange medlemmarna i driftteam A och driftteam B som två parallella kedjor. Kryssa i och ur team A och B när de turas om att ansvara för beredskap. Dessutom är det möjligt att avaktivera delar av mottagarhierarkin. Exempelfall: Ange medlemmarna i driftteam A och driftteam B som två parallella kedjor. Kryssa i och ur team A och B när de turas om att ansvara för beredskap.
  
 +===== Begränsning av utskick =====
 +Orbiq har en inbyggd funktion för att begränsa utskick av e-post och SMS för enskilda larmpunkter som triggar alltför många utskick inom en profil. 
 +När funktionen är aktiverad, så blockerar Orbiq utskick av larmhändelser för enskilda larmpunkter, om något av villkoren nedan uppfylls:
 +  * Det har skett ett utskick för larmpunkten under de senaste 30 minuterna
 +  * Det har skett minst 30 utskick för larmpunkten under de senaste 24 timmarna
 +För att enklare förstå logiken, tänk er följande scenario: Vi har en utskicksprofil som skickar SMS till larmmottagare och på grund av plötsligt återkommande kontaktfel för någon givare i systemet så genererar den aktuella givaren två larmhändelser (larm / återgång) varje minut. Profilen kommer att skicka den första händelsen för aktivt larm, men blockera kommande händelser tills det har gått 30 minuter. Därefter släpper den fram en händelse var 30:e minut (observera att den händelse som skickas ut kan antingen vara en händelse för larm=aktivt, eller larm=återgånget, beroende av vilken händelse som råkar inträffa först efter att blockeringen har släppt), tills det har gått 15 timmar och nästa begränsning blockerar utskicken (det vill säga max 30 händelser under rullande 24 timmar), därefter skickas en ny händelse varje timme tills felet med givaren åtgärdas eller punkten plockas bort från utskicket.
 +==== Aktivera/avaktivera utskicksbegränsning ====
 +För att aktivera funktionen, gör följande:
 +Gå in i profilen, se till att den redan är sparad samt att du är i redigeringsläge och klicka på symbolen för "timer" högst upp till höger. Symbolen för "timer" används för att aktivera/deaktivera funktionen för utskicksbegränsning och ligger bredvid symbolen för att aktivera/deaktivera själva utskicksprofilen.
 +
 +{{:administration:larmprofiler:pasted:20231201-162220.png?800px}}
 +
 +Du blir ombedd att bekräfta ditt val.
 +
 +{{:administration:larmprofiler:pasted:20231201-162256.png?800px}}
 +
 +Du kan kontrollera statusen för utskicksbegränsning med hjälp av ikonen i listvyn. Grön ikon betyder att utskicksbegränsning är aktiv och svart överkryssad ikon betyder att funktionen inte är aktiv och att alla larmhändelser skickas ut.
 +
 +{{:administration:larmprofiler:pasted:20231201-162335.png?800px}}
 +
 +För att kontrollera om larmhändelser har blivit blockerade, kan du använda notifieringsdashboarden. Du når denna dashboard via fliken "Notifieringar" i användarvyn för larmhantering. Blockerade utskick kan filtreras fram med hjälp av filtersektionen "Status". Därifrån kan du nå den aktuella profilen och vid behov stänga av utskicksbegränsningen.
 +
 +{{:administration:larmprofiler:pasted:20231201-162115.png?800px}}
 +
 +===== Larmutskick till relationer =====
 +Efter att en relation har skapats mellan kontakt eller företag till en resurs eller objekt, kan man binda larmutskick till en relation.
 +
 +När du skapar en ny larmprofil, under Tillgängliga mottagare finns alternativet "Välj bland roller".
 +Den kommer rendera två nya rutor som låter dig använda vilken relation du vill koppla till larmutskicket, och om den ska kopplas till objekt, resurs eller båda.
  
 +{{:administration:larmprofiler:larmutskick.png?600|}}
  • administration/larmprofiler/profiler.1660830673.txt.gz
  • Senast uppdaterad: 2022/08/18 13:51
  • av dokuadmin